torstai 2. heinäkuuta 2015

Hurttia huumoria ja ohjausta á la Anu

Ohjaajana Ypäjällä depytoi tänä vuonna Anu Hälvä Sallinen. Kyllä, se Anu Hälvä Sallinen, joka on työskennellyt teatterin parissa yli 30 vuotta, ja on monille myös TV:stä tuttu.

Kuva: Iina Wahlström
Monipuolisen rautaista ammattitaitoa ei Anulta puutu. Hän on koulutukseltaan musiikin maisteri, diplomilaulaja, laulun diplomiopettaja ja valmistuu juuri filosofian maisteriksi teatteritieteestä. Ohjausta hän on opiskellut Teatterikorkeakoulussa. Anu on työskennellyt pitkällä urallaan näyttelijänä, laulajana, ohjaajana, tuottajana ja teatterinjohtajana. 
Hänen repertuaarinsa, sekä näyttelijänä että ohjaajana, on kattanut kaikki musiikkiteatterin osa-alueet oopperasta revyyhyn. Listalta löytyy niin Figaron häitä, Annie Mestariampujaa kuin UIT- revyitä. Ohjaajana Anu on tehnyt lukuisia musiikki- ja puheteatteriohjauksia eri puolella Suomea. Laulajana hän on konsertoinut mm. RSO:n ja HKO:n solistina, sekä useiden eri pianistien kanssa eri puolilla Suomea.


Kuva: Arttu Malin
Työssään Anua ilostuttavat luovuus ja sosiaaliset suhteet; yhteisöllisyys ja yhteistyö, yhdessä työskentely hienojen ihmisten kanssa. Hän kertoo rakastavansa teatteriesityksen syntyprosessia ja harjoitusvaihetta. Se onkin varmasti suurin syy siihen, miksi hän haaveili ja päätyi myös ohjaamisen pariin. Ohjaajalla on valtaa, mutta harteita painaa myös vastuu; laivan kapteenina oleminen ja kurssin pitäminen. Suuressa porukassa haastavaa on osata huomioida jokainen ihminen erikseen.

Kuten useimmat suomalaiset, myös Anu tutustui aikoinaan Täällä Pohjantähden tarinaan ensi kerran Edvin Laineen upean elokuvaversion äärellä. Anun on vaikea nostaa teoksesta yhtä hahmoa ylitse muiden, sillä kaikki ovat omalla tavallaan kiehtovia. Kuitenkin Anun ajatuksissa käy usein, että jos räätäli Halmeen kaltaiset olisivat saaneet enemmän päätösvaltaa, historiamme näyttäisi hyvin erilaiselta. Samaan asiaan liittyen näytelmän kulminaatiopisteeksi hän nimeää teloituskohtauksen, jossa jokaisen sisällissodan - tai ylipäänsä sodan - mielettömyys kiteytyy.

Ohjaustyön tuloksia. Kuvat: Arttu Malin ja Tuija Vähämäki
Työskentelyä Ypäjän Musiikkiteatterin kanssa Anu kuvaa sanoinkuvaamattoman mukavaksi. Hän tunnustaa surevansa jo etukäteen sitä, että joutuu porukasta eroon. Yhdessä kun on vietetty pitkä, mutta antoisan aika.

Ypäjän Musiikkiteatterille Anun toi sattuma. Alun pitäen tehtävään pyydettiin hänen miestään, mutta tämä ei kyennyt ottamaan tehtävää vastaan ja ohjasi puhelun vaimolleen. Musiikkiteatterilaisten onneksi. Anun ote joukkoomme on ollut napakka ja määrätietoinen, ammattitaito näkyy ja kuuluu. Hän on antanut käyttöömme koko osaamisensa kirjon aina äänen käytön harjoitteista yksittäisten kohtausten viilaamiseen. Kaikki tämä on tarjoiltu hersyvän hurtin huumorin siivittämänä, pirskahtelevalla naurulla maustettuna. 

- Iina -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti