maanantai 23. toukokuuta 2016

Tekijät Esityksen Takana 10: Hannu Petäjoki

Tekijät Esityksen Takana 10
Hannu Petäjoki


          Seuraavana esittelyvuorossa oleva Hannu Petäjoki lienee ainoa, joka toistaiseksi on saanut Ypäjän Musiikkiteatterilta elinikäisen kunniatehtävänimityksen. Hannu nimittäin nimitettiin viime vuoden keväällä Ypäjän Musiikkiteatterin Näyttämömestariksi aiempien ansioidensa vuoksi. Ja se ansioluettelo on pitkä.

          Hannu liittyi Ypäjän Musiikkiteatteriin vuoden 1990 syksyllä, kun silloinen musiikinjohtaja Riikka Jaakkola pyysi häntä mukaan. Ensimmäisenä lavastetyönään Hannu mainitsee Viulunsoittaja Katolla -musikaalia varten haetut nokkosturpeet Pikkasen Markun kanssa vuoden 1991 kesällä. Sittemmin Hannun osuus ja työtehtävät lavasteiden parissa ovat kasvaneet melkoisen suuriksi. Häneltä on menty kysymään jos ei ole keksitty tapaa tehdä jotakin tai saada jotakin tapahtumaan oikealla tavalla oikeaan aikaan. Sound of Music -musikaalin alppien maalaus, linnun ampuminen hatusta Annie Mestariampujassa, ja Titanicin höyrykone, näin muutamia mainitakseni, ovat olleet Hannun ajatustyön tulosta. Siksipä hän ehkä onkin saanut teatterilla lisänimen Pelle Peloton.


          Vaan tekeehän Hannu toki muutakin kuin vain keksii ja rakentaa. Aivan viime vuosiin asti hänet nähtiin myös lavalla näyttelemässä, mutta oma terveydentila ja omaishoitajana toimiminen vievät niin paljon aikaa ja energiaa ettei hän enää jaksaisi lavasteiden rakentamisen ohella vielä näytelläkin. Omaishoitajan arjen lisäksi Hannu on viimeiset vuodet ollut Lounais-Hämeen Parkinson kerhon puheenjohtaja ja aktiivinen museoautoharrastaja erityisenä kiinnostuksen kohteenaan Opelit. Teatterillakin hän tekee kaikenlaista: Myy käsiohjelmia, auttaa väliaikakahviossa tarvittaessa, juoksee huolehtimassa paikkojen kunnosta ja opastaa ihmisiä oikeisiin suuntiin. Hannun motto onkin melko osuva: “Mää en oo ihan huono missään.”

          Tärkeimmäksi asiaksi teatterin tekemisessä Hannu nimeää nuorison ohjaamisen ja kouluttamisen esiintymisvarmoiksi, avoimiksi ja ystävällisiksi. Niistä taidoista on heille hyötyä myös työmarkkinoilla, eivätkä teatterilla opitut tavat ole pahitteeksi siviilielämässäkään. Nuorisoa saisi vain Hannun mielestä olla enemmän mukana ja ihan vaikka lavasterakennushommissa asti. Kyllä siellä vanhat ukot tarvittaessa neuvoo vaikka kädestä pitäen, jos pelkää ettei osaa jotakin hommaa. Ja muutamat asiat on eristetty niihin erikoistuneille miehille.

          Tähänastisista teoksista raskainpana Hannu pitää Viulunsoittaja Katolla -musikaalin tekemistä vuonna 2013, kun piti rakentaa massiiviset lavasteet ja vielä jaksaa harjoitukset päälle. Päivät venyivät hurjimmillaan 18 tuntia pitkiksi ja lavasteporukassa mukanaolevilta näyttelijöiltä alkoi vyöt olemaan jo niin lyhyellä että piti tehdä lisää reikiä lähes viikottain. Toiseksi työläin projekti oli katsomon katteen rakentaminen.

          Yleisön Hannu uskoo kiinnittävän huomionsa lavasteiden suureellisuuteen ja esiintyvän joukon kokoon. Joskin myös solistista voimaa teoksesta löytyy vähintäänkin riittävissä määrin. Joukkokohtaukset ja orkesterin saumaton sointi ovat kuitenkin ne tekijät, joista teatterimme tunnetaan ja niitä ihmetellään. Hannu kertoi muutamien puolituttujen ihmetelleen, että: “Miten ne kaikki voi olla niin hyviä laulajia?”. Hannu oli vain naurahtanut ja todennut ettei meillä vähempään tyydytä.

          Teosta Hannu suosittelisi aivan kaikille. Myös niille, jotka erheellisesti kuvittelevat että kun ovat nähneet yhden My Fair Ladyn ovat nähneet kaikki. Teatterista tai teatteriin liittyvistä tehtävistä kiinnostuneille hän lähettäisi sellaiset terveiset että tänne vaan äkkiä oppia saamaan. Täällä koulutetaan kyllä tehtävään kuin tehtävään.

          Tulevaisuudesta kysyttäessä Hannu on hetken hiljaa ja toteaa sitten että tuskinpa tässä enää ensi vuonna mukana heilutaan, kun harrasteajoneuvo jää heitteille näin keväisin juuri kun sitä pitäisi laittaa ajokuntoon kesäksi. Alkavalta kesältä hän odottaakin ehkä eniten Opelin rattiin pääsemistä, mutta sehän koittaa vasta heinäkuussa kun My Fair Lady on ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti