tiistai 17. toukokuuta 2016

Tekijät Esityksen Takana 9: Ilona Rauhala

Tekijät Esityksen Takana 9
Ilona Rauhala


          Ilona lähti Ypäjän Musiikkiteatteriin mukaan lähinnä siksi että Mäkisen Sari ilmoitti hänelle että hän tulisi mukaan. Toinen syy mukaanlähtöön oli Viulunsoittaja Katolla, jonka harjoitukset olivat alkamassa. Elettiin siis syksyä 2012. Tuosta hetkestä on nyt reilu kolme vuotta aikaa ja tässä välissä Ilona on ehtinyt olla miespuolinen kerjäläinen, venäläinen sotilas ja Elina Kivivuori(sittemmin Koskela). Tälle kesälle hänelle annettiin taloudenhoitaja rouva Pearcen rooli. Rooli on täysin poikkeava aiempiin nähden, mutta Ilona löytää itsestään ja rouva Pearcestakin yhtäläisyyksiä.

          Moni teatterilainenkin tuntee Ilonan Iluna, samoin kuin suuri osa hänen ystävistään. Kotiväki kuitenkin kutsuu häntä toisinaan Kersaksi, mikä on kuulemma Keuruun seudulla ihan normaalia. Teatterin ulkopuolella Ilu on kielentutkija ja Saamen ja Suomalaisugrilaisten kielten lehtori Helsingin Yliopistossa, eli yleisön edessä puhuminen on hänelle tuttua. Luentojen lisäksi Ilonan esiintymishistoriasta löytyy laulamista niin yksin, bändien kanssa kuin kuorossakin.

          Oppia esiintymiseen Ilona on hakenut klassisen laulun tunneilta, joilla hän on käynyt yli kymmenen vuotta, ja Ypäjän Musiikkiteatterin tarjoamilta kursseilta. Vaikeimpina asioina teatterin tekemisessä Ilona pitää vuorosanojen oppimista ja myöntää heti perään että ehkä koordinaatiokykyä olisi syytä kehittää. Mutta vaikka hän epäonnistuisikin harjoituskaudella jossakin, hän vain toteaa: “Kohti ääretöntä ja sen yli.” ja jatkaa harjoittelua. Tärkeimpänä asiana näyttelemisessä Ilona pitää omasta siviiliroolista eristäytymistä ja jonkin toisen ihmisen elämän elämistä.

          Hauskin teatterimuisto löytyy Viulunsoittajasta, jossa hänen esittämänsä kerjäläinen heitettiin kapakasta ulos. Ulkona kun ollaan, sattui toisinaan satamaan siinäkin kohtaa ja siellä Ilona sitten istui vesilätäkössä kaatosateessa kengänpohjat eri suuntiin repsottaen. Yllättävintä teatterin tekemisessä on Ilonan mielestä ollut hahmoihin uppoutumisen helppous, kaikki hänen roolinsa ovat olleet täysin erilaisia, mikä on johtanut siihen että välillä on ollut helppoa, välillä rankkaa ja välillä molempia samaan aikaan.

          Tulevaisuuden tavoitteet näyttelijänä ovat Ilonalla vielä hieman hämärän peitossa oman työn epävarmuustekijöistä johtuen, mutta hän haluaisi jatkaa teatterin tekemistä hamaan tulevaisuuteen ja haastaa itseään niin näyttelijänä kuin laulajanakin. Kesältä hän odottaa hauskaa tekemistä, koska hänen roolinsa on hauskuudessaan päätön. Toisaalta hieman lämpimämmät ilmat olisivat Ilonan mieleen. Vaan niinpä varmasti kaikkien.

          Työryhmän ilmapiiriä Ilona kuvailee loistavaksi. Hersyvää huumoria, yllättäviä “sekoamisia”, repliikkien omaa elämää näyttelijöiden kesken. Tosin hän myöntää että tänä vuonna hänellä on hieman ulkopuolisempi olo kuin viime vuonna, koska hänen hahmonsa on niin vähän lavalla ettei hänen ole tarvinut juuri harjoituksissa käydä.

          Kun Ilonalta kysyy miksi juuri Ypäjän Musiikkiteatterin versio My Fair Lady -musikaalista kannattaa tulla katsomaan, saa vastaukseksi lähes suorana huutona että SE ON TODELLA ERILAINEN. Teksti on toki vanha tuttu ja laulut ovat samat kuin aina ennenkin, mutta juuri muuta yhteistä ei alkuperäisen kanssa sitten olekaan. Entä kenen sitten kannattaisi tulla katsomon penkeille istumaan? Kaikkien, mutta erityisesti miehet on huomioitu tänä vuonna. Ja jos satut olemaan Game of Thrones -sarjan fani, löydät versiostamme paljon tuttua ja repäisevää. Eikä haittaa vaikket olisi ikinä ennen käynyt kesäteatterissa saati musikaalin katsomossa. Tänä kesänä kynnys on erityisen matala, vaikka musiikki on hienoa ja sen esittäjät erittäin taidokkaita, ei musiikki näyttele niin suurta osaa kuin esimerkiksi viime vuonna jolloin musiikki soi taukoamatta.

          Teatterin tekemisestä kiinnostuneille Ilona lähettää sellaiset terveiset että aina kannattaa yrittää ja jokaiselle löytyy jotakin, vaikkei uskaltautuisi lavalle. Jos miettii teatteriin liittymistä, kannattaa käydä katsomassa teatterin esitys, jotta näkee millaista se on ja pääsee miettimään olisiko oma paikka tekijöiden joukossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti