tiistai 10. toukokuuta 2016

Tekijät Esityksen Takana 8: Kari Mäkiranta

Tekijät Esityksen Takana 8
Kari Mäkiranta

         
          Kari Mäkirannan ensimmäinen kosketus Ypäjän Musiikkiteatteriin oli Sammon Tarina -ooppera, jonka hän kävi katsomassa virkansa puolesta toimiessaan Hämeen Läänin kevyen musiikin läänintaiteilijana. Kun Musiikkiteatterissa sitten koitti sukupolven vaihdos pitkäaikaisen vetovastuuparin Riikka ja Osmo Jaakkolan jättäytyessä pois toiminnasta, puheenjohtajaksi valittu Mikko Malin ehdotti johtokunnalle Karin valitsemista musiikinjohtajan toimeen. Johtokunta innostui asiasta ja Kari oli myöntyväinen tulemaan mukaan. Siitä on nyt hieman yli kymmenen vuotta aikaa ja Kari on edelleen mukana täydellä sydämellä.

          Kari on ehtinyt tekemään musiikin ja musiikkiteatterin parissa kaikenlaista, vaikka heräsikin muusikkona varsin myöhään. Takanaan hänellä on musiikkiteatterisävellysopintoja, musiikkiteatteri-ilmaisun ohjaajan koulutus, erinäisiä teatteriproduktioita niin säveltäjänä, kuoronjohtajana, kuin muusikkonakin. Karilla on myös vahva bänditausta. Hän muunmuassa perusti Kauhajoelle pop-jazzkoulun vuonna 1987 ja on soittanut monissa bändeissä, joista mainitsi esimerkkinä Dream Dive -bändin. Kari on tehnyt musiikkiteatteria vuodesta 1992 ja onpa hän ehtinyt olemaan myös MTV3:lla vuoden töissä.

          Ypäjän Musiikkiteatterissa Kari tunnetaan Mäksänä, mitä hän pitääkin hyvänä asiana sillä kaikkien on oltava samanarvoisia ja lempinimituttuja keskenään. Karin toimenkuvaan Ypäjän Musiikkiteatterissa kuuluu musiikin sovittamisen lisäksi kuoron johtaminen ja kapellimestarin tehtävät ja onpa Kari säveltänytkin musiikkia teatterillemme, muttei halua silti pitää itsestään suurta meteliä. Hän on nimittäin vahvasti sitä mieltä, että teatterissa pitää olla vain yksi joukko, josta syntyy yhtenäinen esitys. Tärkein asia teatterin tekemisessä onkin Karin mielestä juuri yhteishenki ja sama ajatus teoksesta. Vaikeimmaksi asiaksi hän nimeää säästä johtuvat aikatauluongelmat ja suuren harrastajajoukon yhteen nivomisen. Hauskimpana muistonaan Ypäjän Musiikkiteatterissa Kari kertoo Amiraali von Schreiberin, eli Vainion Askon saappaan juuttumisen lavasteeseen Sound of Music -musikaalin esityksessä vuonna 2007. Yllättävin asia Ypäjän Musiikkiteatterissa on Karille ollut tekijäyhteisön hitsautuminen yhdeksi isoksi perheeksi ensi-iltaan mennessä. Esityskauden loppuessa työryhmä on jo niin kiinteä yksikkö, että muutama päivä esitysten jälkeen kuluu eroahdistusta potiessa.

          Tulevan kesän Kari odottaa olevan riemukas musikaalikesä, jossa kaikki nauttivat toistensa läsnäolosta: Tekevä joukko yleisöstä ja yleisö tekijöistä. Yleisön Kari uskoo kiinnittävän huomionsa kokonaisuuteen portilta portille eli esityksen lisäksi kaiken oheistoiminnan toimivuuteen liikenteenohjaajista lipunmyyjien kautta väliaikakahvioon ja takaisin. Ja jos, tai kun, joku käy katsomassa teoksen useampaan kertaan saa hän joka ilta tuoreen esityksen, sillä kuten Karilla on tapana ennen jokaista esitystä sanoa: “Tänään on ensi-ilta”. Ja miksi hän uskoo yleisön tulevan useampana iltana katsomaan esitystä? Siksi, että meillä on muista poikkeava lähestymistapa ja niin paljon nähtävää ja kuultavaa ettei kaikkea ehdi millään kokea kerralla. Yleisöön Kari toivottaa tervetulleiksi kaikki, ikään, sukupuoleen, uskomuksiin tai suuntautumiseen katsomatta.

          Teatterin tekemisestä kiinnostuneet Kari toivottaa lämpimästi tervetulleiksi mukaan joukkoon, jossa pääsee haastamaan itsensä ja taitotaso lisääntyy vuosi vuodelta samalla kun omat jännitteet vapautuvat tehdessä.

          Kuten Karin mottokin kuuluu: “Nähärähän”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti