keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Mies Juttusarjan Takana

Mies Juttusarjan Takana
Arttu Malin          Oma urani Ypäjän Musiikkiteatterissa alkoi vuoden 2002 syksyllä. Olin juuri muuttanut Ypäjälle enkä tiennyt Musiikkiteatterista mitään. Aiemmin olin jo toki näytellyt kesäteattereissa ja koulun näytelmissä, mutta musikaalikokemusta en omannut. Laulukokemusta oli kuitenkin senverran paljon, että pärjäsin Sammon Tarina -oopperan harjoituksissa melko mukavasti. Siitä lähtien olen ollut kaikissa Ypäjän Musiikkiteatterin teoksissa mukana tavalla tai toisella. Useimmiten lavalla, mutta toisinaan myös lavan takana tekniikkapuolen tehtävissä. 

          Tämän vuoden teoksessa tehtäväni on vastata taistelukohtausten koreografioinnista ja tarvittavien tekniikoiden opettamisesta näyttelijöille. Tämän lisäksi olen itse lavalla kolmessa eri roolissa, joista kaikki ovat omalla tavallaan haastavia. Lavan ulkopuolella olen osa lavastetyöryhmää, markkinointiryhmää, turvallisuusorganisaatiota ja tekniikkahenkilöstöä. Minun tehtäväkseni annettiin myös sisällön tuottaminen sähköisiin medioihin. Osassa tehtävistäni olen jopa onnistunut.

          Minut valittiin taistelukoreografiksi vankan kamppailu-urheilutaustani ja miekkailukokemukseni vuoksi ja taisteluiden koreografiointi onkin ollut yksi mielekkäimpiä, joskin myös haastavimpia, tehtäviäni Ypäjällä. Aiempi näyttämökokemuskin on ollut hyödyksi omia rooleja rakentaessa, vaikka ohjaajalta onkin saanut tarpeelliset työkalut ja oikean suunnan. Myös vuoden mittaiset näyttelijäntyön opinnot Länsi-Suomen Opistossa ovat auttaneet. Muu esiintymiskokemukseni onkin sitten ollut vaihtelevampaa: Muutamia stand-up keikkoja, tulishow-keikkoja, karaokejuontamista, konsertteja niin kuorolaisena kuin solistinakin ja niin edelleen...

          Minun mielestäni tärkein asia teatterissa on tarinan kertominen ja tunteiden välittäminen yleisölle. Tämän vuoden teoksessa tarinaa kerrotaan täysin uudesta näkökulmasta, vaikka tekstiä ei ole muutettu juuri lainkaan. Tekstiä vain lähestytään eri suunnasta ja eri voimalla. Vaikeinta teatterin tekemisessä on toistaiseksi ollut Motel Kamzoil:in roolin tekeminen vuosina 2013-2014, koska tuo hahmo poikkeaa omasta persoonastani niin täydellisesti.

          Hauskin teatterimuistoni tapahtui Annie Mestariampujan eräässä esityksessä vuonna 2009, kun unohdin ennen esitystä kääntää liikuteltavien portaiden kaiteet oikein päin ja Annielle aiheutui muutama ylimääräinen liike lavalla. Annieta esittänyt Pike oli hieman hiilenä, mutta hetkeä myöhemmin jo nauroi kanssani tapahtuneelle.

          Yllättävin asia teatterin tekemisessä on varmastikin kaikki taustatyö, jota teatterin pyöriminen vaatii. Kymmenet ihmiset tekevät tuhansia tunteja töitä syksystä lähtien ja aina viimeisiin esityksiin asti, ellei jopa viikkoa paria esityskauden loppumisen jälkeenkin. Varsinkin tänä vuonna kun olen ollut markkinointiryhmässä vähän niinkuin kuunteluoppilaana, minulle on alkanut valjeta työn todellinen määrä niin markkinoinnissa, johtokunnassa, väliaikakahviossa, kuin lipunmyynnissäkin. Toki tiesin työmäärän olevan lavasteiden ja näyttelemisen parissa melkoinen jo vuosien kokemuksesta. Muutamina vuosina toimin myös järjestyksenvalvojien esimiehenä ja onpa siinäkin oma hommansa, että saadaan autot oikeisiin paikkoihin parkkiin ja ihmiset turvallisesti ja helposti teatterialueelle ja katsomoon.

          Tulevaisuuden suurimpana tähtäimenä on työura teatterin parissa. Joko itse lavalla tai sitten taustatöissä tekniikan tai lavasteiden parissa. Kesän tavoitteeni on selviytyä ilman suurempia virheitä rooleistani ja saada pidettyä kaikki näyttelijät ilman vammoja viimeiseen esitykseen asti. Pieniä vaurioita on jo tullut, mutta niistä on toistaiseksi selvitty omilla paikkaustaidoilla.

          On ollut hauska huomata, kuinka kaikenikäiset katsojat ovat nauttineet esityksestämme. Vielä ehtii myöhäisherännäisetkin lippunsa lunastamaan ja tulemaan kanssamme matkalle Lontoon kaduille ja areenoille.

          Jos sinua kiinnostaisi tulla mukaan tekemään musiikkiteatteria, olet enemmän kuin tervetullut. Ja jos et uskalla heti lavalle esiintymään, niin ei se mitään. Meiltä löytyy tekemistä kaikille ja kaikesta kiinnostuneille ja jokainen tekijä on yhtä tärkeä kokonaisuuden kannalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti