lauantai 20. huhtikuuta 2013

Lavasteita kohti


Teatterin lava-alue on vielä autio ja tyhjä. Harjoittelemme Perttulan koulun jumppasalissa, joka on paitsi kooltaan myös olosuhteiltaan jotain aivan muuta, kuin se ympäristö, jossa Ypäjän Musiikkiteatterin teokset levittäytyvät katsojien silmien eteen. Silti harjoituksissa – enemmän tai vähemmän sujuvasti – kuljemme milloin kuvitellun Tevjen talon ohi, milloin kohti kuvitteellista kapakkaa tai odotamme vuoroamme kuvitteellisissa lavasteissa.

Kuvittelu helpottui huomattavasti 8.4. kun lavastajamme Oskari Löytönen kävi esittelemässä lavastesuunnitelmansa ensimmäistä versiota tekemänsä pienoismallin avulla.

Löytönen pyrkii tekemään Anatevkan kylästä tarinan aikaan sopivan, mutta raikkaan tulkinnan. Ilmiasun avainsanoja ovat yhtenäisyys ja jatkuvuus, jolloin lavastus luo tunteen oikeasta, ympärille levittäytyvästä kylästä.

Viulunsoittajan lavastuksessa Löytönen ei halua toistaa jo kerran tehtyä. Toisaalta mikään tekninen ratkaisu ei saa olla itsetarkoitus, vaan lavasteet tukevat musikaalin tarinaa. Edellisvuosiin verrattuna uutta tulee olemaan muun muassa orkesterin sijoittuminen.

Kuvat: Iina Wahlström
Seuraavaksi lavastesuunnitelmiin tehdään tarvittavia muutoksia, korjauksia ja muokkauksia. Sitten voidaankin aloittaa materiaalihankinta ja loputtomat talkootunnit lavasteiden rakentamisen parissa.

Lempäälässä asuva Oskari Löytönen on tehnyt lavastajauransa aikana monenlaisia töitä aina pienistä nukketeatteriesityksistä Tamperetalon Annie-musikaaliin. Ypäjän musiikkiteatterissa hän lavastaa nyt ensimmäistä kertaa. 

- Iina -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti