sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Tekijät Esityksen Takana 3: Kalle Tulander


Tekijät Esityksen Takana 3
Kalle Tulander


          Tulanderin Kalle ei vielä ole ehtinyt Ypäjän Musiikkiteatterissa vaikuttaa kuin reilun vuoden, mutta jo nyt hänen nuorille harteilleen lasketaan suuri vastuu. Kalle nimittäin esittää My Fair Lady -musikaalissa miespääroolin Henry Higginsinä. Toki Kalle oli näkyvässä roolissa jo viime vuoden teoksessa Täällä Pohjantähden alla, mutta nyt saappaat tuntuvat Kallen jaloissa varsin suurilta.
       
          Jotkut saattavat tuntea Kallen nimellä Kalma, joskaan hän ei itse usko nimen olevan yleisessä käytössä. Nimi on vain muutamien läheisten ihmisten hellittelynimi hänestä. Mutta kuten Kallen motto kuuluu: “Quidquid latine dictum sit altum videtur”. Teatterin ulkopuolella Kalle työskentelee mainostoimisto Mainossatamassa, mikä on hänelle hyvä asia koska Ypäjän Musiikkiteatterin lisäksi Kalle on osa Forssan teatterin vakiokalustoa.
       
          Kallen teatterihistoria alkoi nuorena poikana Wahren opiston pienestä teatterikoulusta, joka poiki hänelle myös ensimmäisen roolin Forssan teatterissa. Siitä lähtien hänellä on ollut palo tehdä teatteria ja kehittyä teatterin tekijänä. Kallen esiintymiskokemus ei kuitenkaan rajoitu pelkkään teatteriin, vaan hänellä on takanaan myös lyömäsoittajan tehtäviä bändeissä. Kalle kuitenkin kokee teatterin olevan hänen juttunsa.
         
          Kalle pitää teatterissa hienoimpana juttuna ihmisten samanhenkisyyttä ja teatteriyhteisöjen kiinteyttä. Samanhenkisessä porukassa on luontevaa ja helppoa olla oma itsensä ilman että tarvitsisi pelätä ettei tulisi hyväksytyksi. Juuri tuo samanhenkisyys auttaa ylittämään itsensä ja kokeilemaan rajojaan erilaisissa rooleissa. Vaikeimmaksi asiaksi Kalle tunnustaa laulamisen, koska ei ole sitä ennen Ypäjän Musiikkiteatteriin liittymistään paljoa tehnyt.

          Kesältä Kalle odottaa onnistuneita esityksiä ja leppeitä kesäkelejä. Yleisön hän uskoo saavan aivan uudenlaisen kokemuksen My Fair Lady:stä, varsinkin jos taustalla on vain elokuvaversion näkeminen. Ypäjän versio yhdistää kaikki teatterin osa-alueet: Näytteleminen, laulu, tanssi, musiikki, hieno lavastus ja upea puvustus, puhumattakaan puitteista, väliaikatarjoilusta, ystävällisestä palvelusta kautta linjan ja kokemuksen kokonaisvaltaisuudesta.

          Yleisössä Kalle odottaa näkevänsä erityisesti 20-30 vuotiaita, jotka eivät ehkä ole aivan perinteistä teatteriyleisöä, koska hän uskoo tästä teoksesta löytyvän nautittavaa myös heille. Kuitenkaan hän ei halua unohtaa muita katsojaryhmiä ja toivottaakin kaikki erityisen lämpimästi tervetulleiksi katsomaan kesällä, mitä suuri joukko suurella sydämellä harrastavia ihmisiä voi parhaimmillaan saada aikaan.

          Ja niille, jotka ovat kiinnostuneita teatterin tekemisestä Kalle lähettää seuraavanlaiset terveiset: Jos olet hukassa ja etsit väylää itseilmaisuun, kannattaa ehdottomasti lähteä rohkeasti mukaan sillä teatterista saatat löytää täytettä sydämessäsi olevaan taidepallon kokoiseen koloon.

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Tekijät Esityksen Takana 2: Pekka Virtanen


Tekijät Esityksen Takana 2
Pekka Virtanen

          Virtasen Pekka on jo melko monelle tuttu nimi, sillä onhan Pekka teatterin ainoa elinkautisvanki joka on ollut mukana kaikissa teoksissa aina vuoden 1984 syksystä asti. 

          Pekalle on ehtinyt elämänsä aikana muodostua useampia lempinimiä, joita aivan kaikkia ei voi sivistyneessä seurassa edes sanoa ääneen, mutta vanhat merimieskaverit saattavat muistaa Pekan Virtsuna. Vanhempien teatterilaisten kesken Pekka tunnetaan nimellä Linnunkivittäjä, joka juontuu Pekan aktiivisesta lintubongaamisesta ja rengastamisesta. Pekalle itselleen tärkeimmäksi lempinimeksi on muodostunut Papsi, jonka hän on saanut lapsenlapsiltaan.

          My Fair Lady -musikaalissa Pekka tekee Alfred P. Doolittlen roolin ja ennen esityskautta auttaa lavasteiden rakentamisessa, sikäli mikäli lapsenlapsilta, linnuilta, postimerkeiltä ja musiikin kuuntelulta jää aikaa. Koulutusta Pekalla ei varsinaisesti näyttelemiseen tai rakentamiseen ole, mutta Pekka on erinomainen esimerkki lauseesta: “Työ tekijäänsä opettaa”.
Musiikkiteatteriin Pekka lähti mukaan, koska halusi kehittyä esiintyjänä ja päästä kokemaan kaiken riemun jota teatterilla on antaa. Alkusysäyksen antoi yksi puhelinsoitto
Jaakkolan Riikalle. Pekka kysyi Riikalta olisiko teatterissa tarvetta, ja toistaiseksi on joka vuosi ollut.

          Pekan mielestä teatterissa tärkeintä on ajatus siitä, että meitä on vain yksi. On vain yksi kokonaisuus nimeltä Ypäjän Musiikkiteatteri. Ei ole Pekkaa eikä muitakaan yksilöitä, vaan on vain yksi yhteisö näyttelijöistä ja soittajista ravintolahenkilökuntaan, lipunmyyjiin, järjestyksenvalvojiin, rakentajiin ja taustajoukkoihin.

          Kun Pekalta kysyy hauskinta teatterimuistoa, saa vastaukseksi leveän ja hieman kaihoisan hymyn. Pienen hetken mietittyään Pekka vastaa hauskimman olevan Valkoisessa Hevosessa tapahtuneen sattumuksen, jossa hän ja Vainion Asko törmäsivät lavalla sellaisella voimalla että Asko joutui hetken haukkomaan happea. Yllättävimpänä asiana teatterissa Pekka pitää sitä, kuinka suureksi Ypäjän Musiikkiteatteri on kasvanut vaatimattomasta alustaan. Yksittäisenä yllätyksenä Pekka nimeää Sammon Tarina -oopperan koululaisesityksen, jossa koululaisyleisö reagoi täysin eri tavalla kuin mikään muu yleisö. Ja kuinka mykistävä hetki oli seistä kiitoksissa viisisataahenkisen yleisön hurratessa seisaaltaan.

          Tulevaisuudelle Pekka toivoo vielä seuraavat kolmekymmentä vuotta. Joskaan ei usko itse enää silloin olevansa lavalla. Yksi Pekan haaveista onkin päästä joskus kokemaan Ypäjän Musiikkiteatteri katsojan ominaisuudessa. Tulevassa teoksessa Pekka uskoo yleisön kiinnittävän huomionsa erityisesti musiikkiin ja kokonaisuuteen ensimmäisestä liikenteenohjaajasta esityksen ja väliaikatarjoilujen kautta viimeiseen liikenteenohjaajan heilautukseen. Teoksen itsensä Pekka uskoo sopivan kaikille, mutta sitä kannattaa lähteä katsomaan avoimin mielin ja sillä ajatuksella, että annat kehosi ja mielesi olla valmiita ottamaan vastaan kaiken sen mitä meidän kehomme ja mielemme sinulle tarjoavat.

          Teatterin tekemisestä kiinnostuneille Pekka lähettää sellaiset terveiset, että me tarvitsemme juuri Sinua. Jos haluat tehdä mitä tahansa teatteriin liittyvää ja sinulla on suuri palo harrastusta kohtaan, saatat hyvinkin olla yksi meistä. 

maanantai 14. maaliskuuta 2016

Tekijät Esityksen Takana 1: Noora Tyni

Tekijät Esityksen Takana 1
Noora Tyni


Noora Tyni lähti Ypäjän musiikkiteatterin toimintaan mukaan syksyllä 2014, kun Täällä Pohjantähden Alla teoksen harjoitukset alkoivat. Tuossa teoksessa Nooralla oli pienehkö rooli lottana, mutta tulevalle kesälle Nooran työmäärä kasvaa valtavasti. Tulevana kesänä Noora tekee teoksen pääroolin Eliza Doolittlenä, joka venyttää hänen rajojaan melkoisesti.
Elizan rooli on Nooralle mieleinen, vaikkakin se tuo mukanaan myös suuria haasteita. Suurimmiksi haasteiksi Noora tunnustaa tulevan produktion sisältämän miekkailun ja kaikkia teatterilaisia koskevan laulun ja liikkeen yhdistämisen. Kesältä Noora odottaa lämpimiä ilmoja, vähäisiä sateita, täysiä katsomoita ja oman äänensä kestämistä. Tosin Noora luottaa myös teatterin yhteisöllisyyteen ja porukan hauskuuteen ja tasavertaisuuteen. Jos omat voimat tuntuvat loppuvan, niin muu työryhmä tukee ja kannustaa eteenpäin.
Teatterin ulkopuolella Noora tekee sairaanhoitajan töitä ja lenkkeilee koiransa kanssa. Ennen tätä kevättä Nooran kalenterissa oli myös lukemattomia tunteja, päiviä ja viikkoja hevosten parissa.
Noora on toki myös esiintynyt aiemminkin. Muunmuassa laulamalla muutamissa konserteissa.
My Fair Lady:ä Noora suosittelee kaikille huumorintajuisille ihmisille, joiden uskoo löytävän katsottavaa ja kuunneltavaa koko esityksen ajan. Vaikka lavalla ei olisi montaa ihmistä, niin lavasteissa riittää yksityiskohtia ihasteltavaksi pitkäksi aikaa. Väkimäärän lisääntyessä katseet kiinnittynevät puvustukseen ja liikkeeseen. Korvillekin riittää nautittavaa monikymmenpäisen kuoron päästessä näyttämään osaamistaan laulamalla ja tanssimalla.

 Noora toivottaa kaikki katsojat lämpimästi tervetulleiksi katsomaan täysin uudenlaista My Fair Lady -musikaalia Ypäjälle ja erityisesti haluaa kutsua kaikki Tapparalaiset katsomoon. Noora muistuttaa myös että vaikka olisit nähnyt kymmeniä versioita My Fair Lady -musikaalista, niin tällaisena et sitä varmasti ole nähnyt.